GENERAL CONCEPT

We think a museum with individual character and contemporary image that will become the new icon of the city of Helsinky. The new building is located in the Eteläsatama area and must respond to an environment defined by two events: the historic southern harbour and the park named Tähtitornin vuori  located on the west

The port location character invites us to propose a building that is conceptually composed of a boat floating and approaching an iceberg. Somehow this strategy remind us icebreakers and cargo ships that were built in the second half of the twentieth century. This image is in the collective memory of the inhabitants of the city and allow the building to empathize with them.

Therefore we propose two geometries: a first defined and consistent geometry inspired by boats or in the wooden pieces of Tapio Wirkala that relate more to the traditional city of regular designn. And other geometry inspired by the ice, undetermined shaped, variable, faceted structure where the lights and shadows, transparencies, cuts and altered alignments formalize a cold beauty front port.

In relation to Tähtitornin vuori  park, the building becomes a grotto that allows pedestrian access from nature to the dock.
A large ramp allows this connection and provides a pedestrian route from which the port and the city will look from a new perspective Volumes  form a unique and edgy building but does not compete in scale with the beauty of the buildings that are currently facing the harbor. History and modernity that make urban space an artificial landscape.

THE BRIEF

We understand that the Guggenheim museum is no longer static building but allow various uses becoming it a cultural containers. We propose generously sized spaces with the possibility of adapting to flexible use diverse cultural events. Flexibility, mutability and adaptability are three characteristics of our proposal.

Inside, the winding paths, fluid geometries, fluid spaces, shapes floors etc go with us for a unique world and will help to live us a intense experiencie with the art..

The Exhibitions zone are locate in what we call the iceberg. It is a fluid and flexible exhibition space to make multiple actions. The rest of the program is located in what we call the ships. These spaces are more restrained geometry which allows further adjustment of indoor activities.

We propose to place temporary exhibitions on the cover of the iceberg where there are some bleachers that allow contemplation of the city and harbor. It will be therefore a meeting place and enjoy urban art in a privileged environment

SUSTAINABILITY

INTERIOR THERMAL CONTROL

SUMMER

During the summer natural ventilation can be favored by opening the glass of skylights located in the cover. Correct manipulation of the openinig by mechanical system can generate appropiate air flow  reduction in air conditioning cost.

WINTER

The glass roofs and facades allow heat in but prevent it from leaving. This heat is fhen transfered to other parts of the construction through double facade buffer espace.. Warm air  is put into circulation by mechanical systems.

SOUND INSULATION

The building is constructed with concrete walls lined with copper skin to the heavily traffick Laivasillankatu street. So we can ensure a high sound insulation. However towards the port building facades have a double glass skin which not only gives the image of the building but also sufficient sound insulation.

 TIMBER USE

The use of wood in the main construction element for interior walls and floors don´t only help the building perform thermically but provide it with many formal possibilities. Wood of course is the most sustanaible material  as replantation is always possible and desirable

TOTAL GROSS MUSEUM AREA                 12.250 M2

DESIGN COMPETITION

Promoted by: Guggenheim Foundation

Date: November of 2014

Miguel Cabanes, Elena Robles, Pedro Gambín, Javier Cortina.

A %d blogueros les gusta esto: